
Červený kaviár je velmi užitečný, ale je důležité to s ním nepřehánět. Jak z něj získat maximální užitek a od jakého věku můžete dítě krmit červeným kaviárem? Pojďme si porozumět.
Nejprve se obraťme ke složení kaviáru a zjistěme, jaké prvky v něm obsažené by měly být v základní vitaminové stravě dítěte.
Červený kaviár obsahuje 30 % bílkovin, nasycených aminokyselinami, které jsou pro rostoucí dětský organismus nezbytné.
Červený kaviár, jakožto produkt mořského původu, nutně obsahuje jód, který je rovněž důležitým prvkem pro dětský organismus. Právě on reguluje činnost štítné žlázy. A štítná žláza zase reguluje metabolismus a energii. Jód je také potřebný pro mozek a nervový systém dítěte.
- Děti do 6 let věku by měly dostávat 90 mg jódu denně.
- Děti od 6 let do 12 let – 120 mg jódu denně.
- Děti starší 12 let – 150 mg jódu denně.
Železo pro dětský organismus hraje obrovskou roli!
Snížená hladina železa vede k nejčastějšímu anemickému syndromu – anémii z nedostatku železa. Železo pomáhá udržovat potřebnou hladinu hemoglobinu v krvi, podílí se na metabolických procesech v těle a podporuje imunitu. Je důležité vědět, že lidské tělo si železo nedokáže syntetizovat samo, proto je tak důležité, aby bylo dodáváno s potravou v dostatečném množství! Ve 100 gramech červeného kaviáru je obsaženo 11,88 mg železa.
- Děti do 1 roku věku – 7 mg denně.
- Děti od 1 do 3 let – 8 mg denně.
- Děti od 4 do 6 let – 8 mg denně.
- Děti od 7 let do 10 let – 10 mg denně.
- Děti od 11 let do 13 let – 15 mg denně
- Děti od 14 let do 17 let – 15 mg denně
Vitamíny rozpustné v tucích. Jedná se o vitaminy A, D, E, které pomáhají posilovat imunitní systém, zlepšovat zrak, a co je pro děti nejdůležitější – posilování a růst kostní kostry!

Kaviár je bezpochyby jedinečný produkt, který může obohatit každý jídelníček. Ale jak víme, všeho dobrého je s mírou:
- Kaviár by se měl používat s opatrností u dětí do 3 let. Zavádět výrobek do jídelníčku pediatři doporučují po několika jikrách, a to ve druhém roce života dítěte.
- Poté, co dítě poprvé ochutná kaviár, pečlivě sledujte, zda se na kůži neobjeví vyrážka nebo zarudnutí, abyste se ujistili, že nedošlo k alergickým reakcím. Kaviár sám o sobě není alergenem, ale některé konzervační látky, které se přidávají pro lepší konzervaci výrobku, mohou způsobit nepříjemné reakce.
- Při nákupu kaviáru si nezapomeňte přečíst složení na etiketě. Kaviár a sůl jsou zde ideálním obsahem, který přinese maximální prospěch, aniž by poškodil dětský organismus.
- Abyste předešli zbytečnému zatěžování ledvin dítěte, vybírejte kaviár s nízkým obsahem soli. Neobsahuje více než 4 % soli
Je také nutné zodpovědně přistupovat k dávkování. Za den může dítě sníst bez poškození organismu maximálně 2 čajové lžičky pochoutky. A červený kaviár by neměl být v jídelníčku dítěte denně. Pediatři doporučují podávat výrobek několikrát týdně a postupně zvyšovat frekvenci a velikost porce.
Červený kaviár je užitečný i chutný.





