
V kaviárových restauracích a kaviárových domech se pořádají speciální ochutnávky, kdy je zákazníkům nabízeno několik druhů nebo odrůd kaviáru, aby při objednání minimálních porcí mohli ochutnat co nejvíce různých druhů a odrůd. A když si udělají představu o zvláštnostech jednotlivých druhů a odrůd, bude snadné se ve světě orientovat.
Kaviár je výjimečný, drahý pokrm, a proto se v prvotřídních restauracích jeho servírování změnilo v krásný, složitý a rafinovaný rituál, který připomíná královský výstup.
Obvykle se do sálu přiveze (nebo vyveze na speciálním vozíku) váza s nasekaným ledem, do které se umístí kaviárové misky ze skla nebo perleti s různými druhy a odrůdami kaviáru.
Bude vám nabídnuto speciální zařízení – stříbrná kulička, zavěšená na nejjemnějším řetízku nebo vlasci, kterou je třeba spustit do kaviáru (často tento posvátný úkon před vámi provádí číšník). Věří se, že pokud se kulička dotkne vrstvy kaviáru a okamžitě se do ní ponoří, je to jistá známka jeho vynikající konzistence. Ve skutečnosti je tato manipulace, připomínající magický obřad, pouze ukazatelem určité konzistence kaviáru, a pokud si to přejete, specialista před vaším příchodem zajistí, aby veškerý kaviár, který vám bude nabídnut, měl tuto konzistenci.
Nakonec můžete kaviár ochutnat a vybrat si ten, který vám připadá nejhodnotnější. K ochutnání každého druhu a odrůdy je nabízena samostatná malá perleťová lžička, a aby se chuť každé následující porce oddělila od předchozí, podává se mírně vychlazený čaj, jehož doušek pomáhá „odplavit“ předchozí chuť.
Pokud víte, co chcete, a objednáte si konkrétní kaviár – bude vám přinesena (nebo vynesena) nádoba s objednaným kaviárem položená na rozbitém ledu, která vám bude předvedena, s vaším souhlasem otevřena a nabídnuta k ochutnání a v případě souhlasu před vámi přenesena do kaviárové misky a podávána. Tento rituál je velmi podobný servírování vína, kdy je vám také přinesena láhev objednaného vína, ukázána etiketa, před vámi otevřena, nalita do sklenice k ochutnání a teprve po schválení je vylita.






